Skip to main content

Ιχθυκαλλιέργειες και ελαιοπυρήνας: Μία σχέση με μέλλον…

Ιχθυκαλλιέργειες και ελαιοπυρήνας: Μία σχέση με μέλλον… - Hi friends, I hope you are all in good healthMEDIA SERAQUEE, In the article you are reading this time with the title Ιχθυκαλλιέργειες και ελαιοπυρήνας: Μία σχέση με μέλλον…, We have prepared this article well for you to read and take information in it. hopefully the contents of the post Artikel aquaculture, Artikel cibum, Artikel olive pomace, what we write you can understand. ok, happy reading.

Title : Ιχθυκαλλιέργειες και ελαιοπυρήνας: Μία σχέση με μέλλον…
link : Ιχθυκαλλιέργειες και ελαιοπυρήνας: Μία σχέση με μέλλον…

Baca juga


Ιχθυκαλλιέργειες και ελαιοπυρήνας: Μία σχέση με μέλλον…

 Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Ένα ενδιαφέρον άρθρο που διάβασα στο cibum.gr την περασμένη εβδομάδα, μιλούσε για τα οικοσυστήματα και τους πληθυσμούς των αλλιευμάτων στην Ελλάδα (ερευνητική δουλειά του καθηγητή του εργαστηρίου Άγριας Πανίδας και Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Αντώνιου Κοκκινάκη).

 Από το 1960 και μετά, η ετήσια κατανάλωση ψαριών είναι διπλάσια σε σχέση με την αύξηση του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο, με την κατά κεφαλή ετήσια κατανάλωση να υπερβαίνει τα 20 κιλά. Αντίστοιχα ανοδική πορεία ακολουθεί και η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση αλιευμάτων στην Ελλάδα, που σήμερα διαμορφώνεται στα 22-23 κιλά, από πέντε κιλά προ 20ετίας. Μάλιστα, στην αλιευτική προσπάθεια για να καλυφθούν οι υψηλές ανάγκες των καταναλωτών, τριπλασιάστηκαν οι αλιευτικοί στόλοι, «με τους ψαράδες να ψαρεύουν πολλά περισσότερα ψάρια απ’ αυτά που οι θάλασσες μπορούν να αντέξουν να απολέσουν».

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να βρούμε άλλες πηγές αλλιευμάτων και μια από αυτές είναι η ιχθυοκαλλιέργεια η οποία ανθεί στην χώρα μας. Το 2014, ήταν μια ιστορική χρονιά: τότε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κιλά των ψαριών που καταναλώσαμε από ιχθυκαλλιέργεια ξεπέρασαν τα κιλά των άγριων ψαριών (από τις θάλασσες). Και αυτή η τάση θα συνεχιστεί.

Θα πρέπει να βρούμε, λοιπόν, τρόπους πώς να κάνουμε την ιχθυοκαλλιέργεια πιο βιώσιμη και πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Ένας τέτοιος τρόπος είναι να μειώσουμε την ποσότητα ιχθυελαίων που χρησιμοποιούνται για ιχθυοτροφές. Η ερευνητική μας ομάδα έχει βρει τρόπο να αξιοποιήσει τον ελαιοπυρήνα (κατσίγαρο) (παραπροϊόν της ελαιουργίας στην Ελλάδα) και να τον χρησιμοποιήσει για την παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου, σε συνεργασία με κορυφαία εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα. Αυτή η in vitro μελέτη υπογράμμισε ότι η συμπερίληψη του ελαιοπυρήνα στις ιχθυοτροφές βελτιώνει τη θρεπτική αξία τόσο της ιχθυοτροφής όσο και των ψαριών, πιθανώς εμπλουτίζοντας το θαλάσσιο λιπιδικό προφίλ της τσιπούρας (Sparus aurata ) με συγκεκριμένες βιοδραστικές λιπιδικές ενώσεις φυτικής προέλευσης. Ακολούθως θα μπορούσε να αυξήσει και την εμπορική αξία των ιχθυοτροφών και κατά συνέπεια αυτών των ψαριών υδατοκαλλιέργειας. 

Πιο πολλά μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ και ΕΔΩ.



That's the article Ιχθυκαλλιέργειες και ελαιοπυρήνας: Μία σχέση με μέλλον…

That's it for the article Ιχθυκαλλιέργειες και ελαιοπυρήνας: Μία σχέση με μέλλον… this time, hopefully can be useful for all of you. okay, see you in another article post.

You are now reading the article Ιχθυκαλλιέργειες και ελαιοπυρήνας: Μία σχέση με μέλλον… with link address https://trensnviral.blogspot.com/2022/02/blog-post_1.html
Comment Policy: Please write your comments that match the topic of this page post. Comments containing links will not be displayed until they are approved.
Open Comments
Close Comment