Skip to main content

Η απίστευτη σπατάλη των Ελλήνων σε πρώτη ύλη – Λειτουργικά τρόφιμα μέσα από βιώσιμες ζωοτροφές και ιχθυοτροφές

Η απίστευτη σπατάλη των Ελλήνων σε πρώτη ύλη – Λειτουργικά τρόφιμα μέσα από βιώσιμες ζωοτροφές και ιχθυοτροφές - Hi friends, I hope you are all in good healthMEDIA SERAQUEE, In the article you are reading this time with the title Η απίστευτη σπατάλη των Ελλήνων σε πρώτη ύλη – Λειτουργικά τρόφιμα μέσα από βιώσιμες ζωοτροφές και ιχθυοτροφές, We have prepared this article well for you to read and take information in it. hopefully the contents of the post Artikel animal feeds, Artikel broilers, Artikel fish feeds, Artikel sustainability, Artikel αριστερό εξτρέμ, what we write you can understand. ok, happy reading.

Title : Η απίστευτη σπατάλη των Ελλήνων σε πρώτη ύλη – Λειτουργικά τρόφιμα μέσα από βιώσιμες ζωοτροφές και ιχθυοτροφές
link : Η απίστευτη σπατάλη των Ελλήνων σε πρώτη ύλη – Λειτουργικά τρόφιμα μέσα από βιώσιμες ζωοτροφές και ιχθυοτροφές

Baca juga


Η απίστευτη σπατάλη των Ελλήνων σε πρώτη ύλη – Λειτουργικά τρόφιμα μέσα από βιώσιμες ζωοτροφές και ιχθυοτροφές

 Πηγή: cibum.gr

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Λειτουργικά τρόφιμα μέσα από βιώσιμες ζωοτροφές και ιχθυοτροφές

Την περασμένη Τρίτη έγραφα εδώ για την σημασία του ελαιοπυρήνα στην παραγωγή λειτουργικών ιχθυοτροφών. Αν σκεφτούμε πόσες χιλιάδες τόνοι ελαιοπυρήνα παράγει η Ελλάδα, τότε θα δούμε ότι σπαταλάμε μια τεράστια σε αξία πρώτη ύλη αντί να την αξιοποιούμε στην παραγωγή λειτουργικών ζωοτροφών και ιχθυοτροφών.

Εκτός από την αξιοποίηση του ελαιοπυρήνα στην ιχθυοκαλλιέργεια, η ομάδα μας πριν από λίγα χρόνια μελέτησε επίσης το δυναμικό του ελαιοπυρήνα ως συστατικό στη διατροφή πουλερικών. Βρήκαμε ότι τα συστατικά του ελαιοπυρήνα «περνάνε» στο κρέας των πουλερικών και έτσι τα πουλερικά αποκτούν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Η δουλειά μας συνεχίζεται και σήμερα εδώ στην Ιρλανδία, μελετώντας παραπροϊόντα της ιχθυοκαλλιέργειας, της βιομηχανίας ζύθου και μηλίτη.

Η γενικότερη φιλοσοφία είναι τούτη: δεν είμαστε μόνο εμείς ότι τρώμε αλλά και τα ζώα είναι αυτό που τρώνε.

Αυτό λοιπόν που επιθυμούμε να κάνουμε έχει διπλό ώφελος:

  1. Αξιοποιούμε παραπροϊόντα άλλων βιομηχανιών και
  2. Παράγουμε λειτουργικές ζωοτροφές και ιχθυοτροφές

Τα παραγώμενα τρόφιμα, έτσι, αποκτούν λειτουργικές ιδιότητες κατά της καρδιοπάθειας.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο, 17.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Σχεδιάζοντας νέες λειτουργικές τροφές για ζώα και ψάρια, μπορούμε να παράγουμε νέα λειτουργικά τρόφιμα (functional foods) ή νέα συμπληρώματα διατροφής. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, λοιπόν. Και η παραγωγή τροφίμων γίνεται πιο βιώσιμη αλλά και παράγουμε τρόφιμα με καρδιοπροσταυτικές ιδιότητες.

Υ.Γ. Σε αυτή την στήλη, θα ήθελα να γράφω και σχετικά με προτάσεις σας ή ένα θέμα που θα θέλατε να παρουσιάσω. Θα χαρώ πολύ να μου στέλνετε σχόλια και ιδέες στο ioannis.zabetakis@ul.ie

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.


That's the article Η απίστευτη σπατάλη των Ελλήνων σε πρώτη ύλη – Λειτουργικά τρόφιμα μέσα από βιώσιμες ζωοτροφές και ιχθυοτροφές

That's it for the article Η απίστευτη σπατάλη των Ελλήνων σε πρώτη ύλη – Λειτουργικά τρόφιμα μέσα από βιώσιμες ζωοτροφές και ιχθυοτροφές this time, hopefully can be useful for all of you. okay, see you in another article post.

You are now reading the article Η απίστευτη σπατάλη των Ελλήνων σε πρώτη ύλη – Λειτουργικά τρόφιμα μέσα από βιώσιμες ζωοτροφές και ιχθυοτροφές with link address https://trensnviral.blogspot.com/2022/02/blog-post_4.html
Comment Policy: Please write your comments that match the topic of this page post. Comments containing links will not be displayed until they are approved.
Open Comments
Close Comment