Skip to main content

Βαρέα μέταλλα στην τροφική αλυσίδα: Πόσο (εξ-)ασθενεί η βιομηχανία τροφίμων;

Βαρέα μέταλλα στην τροφική αλυσίδα: Πόσο (εξ-)ασθενεί η βιομηχανία τροφίμων; - Hi friends, I hope you are all in good healthMEDIA SERAQUEE, In the article you are reading this time with the title Βαρέα μέταλλα στην τροφική αλυσίδα: Πόσο (εξ-)ασθενεί η βιομηχανία τροφίμων;, We have prepared this article well for you to read and take information in it. hopefully the contents of the post Artikel hazards, Artikel hexavalent chromium, Artikel water, Artikel αριστερό εξτρέμ, what we write you can understand. ok, happy reading.

Title : Βαρέα μέταλλα στην τροφική αλυσίδα: Πόσο (εξ-)ασθενεί η βιομηχανία τροφίμων;
link : Βαρέα μέταλλα στην τροφική αλυσίδα: Πόσο (εξ-)ασθενεί η βιομηχανία τροφίμων;

Baca juga


Βαρέα μέταλλα στην τροφική αλυσίδα: Πόσο (εξ-)ασθενεί η βιομηχανία τροφίμων;

 Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Πριν από 10 χρόνια, δημοσιεύσαμε με την ερευνητική μου ομάδα αυτό το άρθρο:

Concentration Levels of Trace Elements in Carrots, Onions, and Potatoes Cultivated in Asopos Region, Central Greece

Ήταν η πρώτη μας επιστημονική δημοσίευση για το πρόβλημα του Ασωπού και το πώς τα βαρέα μέταλλα περνούν από το περιβάλλον στην διατροφική αλυσίδα.

Ακολούθησε μια διδακτορική διατριβή που μετρήσαμε τα ποσοστά χρωμίου και νικελίου που περνάνε από το νερό άρδευσης στα τρόφιμα-βολβούς.

Ακολουθεί μέρος της περίληψης της διατριβής.

Πραγματοποιήθηκαν πειράματα σε θερμοκήπιο, στα οποία προσομοιώθηκαν, όσο το δυνατόν, οι συνθήκες άρδευσης που επικρατούν στις περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή βολβών στη χώρα (Ασωπός, Μεσσαπία). Τα πειράματα περιελάμβαναν καλλιέργεια βολβών σε δύο περιόδους, διάρκειας 4μηνών έκαστη, με παράλληλες γραμμές άρδευσης, κάθε μία από τις οποίες παρείχε σταφυτά υδατικό διάλυμα διαφορετικής συγκέντρωσης Cr(VI) και Ni(II). Συνολικά, τα διαλύματα μετάλλων που χρησιμοποιήθηκαν, στις δύο περιόδους ήταν: 0 μg/L (control),10 μg/L, 20 μg/L, 50μg/L, 100 μg/L, 250 μg/L, 500 μg/L και 1.000 μg/L. Για την καλλιέργεια των φυτών χρησιμοποιήθηκε χώμα, από βιολογικά πιστοποιημένο θερμοκήπιο, το οποίο δεν είχε ρυπανθεί στο παρελθόν με βαρέα μέταλλα.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το νερό ποτίσματος που περιέχει Cr(VI) και Ni(II) μπορεί να προκαλέσει διασταυρούμενη επιμόλυνση (crosscontamination) σε κρεμμύδια και πατάτες. Δεν βρέθηκαν αντίστοιχες αποδείξεις για τα καρότα.

Επίσης, βρέθηκε ότι η συγκέντρωση Cr στις πατάτες σχετίζεται θετικά με τη συγκέντρωση Cr και Ni στο νερό ποτίσματος. Επίσης, στα κυριότερα ευρήματα αυτής της εργασίας περιλαμβάνεται η θετική συσχέτιση ανάμεσα: (i) στις συγκεντρώσεις Cr και Ni στα καρότα, (ii) στις συγκεντρώσεις Cr και Ni στις πατάτες, (iii) στη συγκέντρωση Cr και στη δραστικότητα καταλάσης στις πατάτες και (iv) στη συγκέντρωση Ni και στη δραστικότητα υπεροξειδάσης στα φύλλα κρεμμυδιών.Τέλος, παρατηρήθηκε αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στη συγκέντρωση Cr και Ni στους κορμούς κρεμμυδιών. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν τεθεί όρια για το Cr και το Ni στα λαχανικά, για λόγους προφύλαξης, συνιστάται το νερό άρδευσης να είναι, ει δυνατόν, απαλλαγμένο από τα συγκεκριμένα βαρέα μέταλλα, έτσι ώστε να προστατεύεται η υγεία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από ενδεχόμενο κίνδυνο.

Πάμε τώρα στο… σήμερα.

Πριν λίγες μέρες διαβάσαμε στο cibum.gr σχετικά με το εξασθενές χρώμιο, Cr(VI).

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διευκρινίσουμε τα εξής:

  1. Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης σχετικά με το Cr(VI): η μία σχολή λέει ότι το Cr(VI) προέρχεται από τα πετρώματα και η δεύτερη σχολή σκέψης λέει ότι είναι ανθρωπογενές. Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος για να δούμε αν είναι ανθρωπογενής η προέλευση του Cr(VI): αν το μεγαλύτερο ποσοστό στο συνολικό χρώμιο στο νερό είναι Cr(VI), τότε το Cr(VI) είναι ανθρωπογενούς προέλευσης. Στις περιπτώσεις αυτές, το Cr(VI) είναι πάνω από 85-90% του συνολικού χρωμίου.
  2. Όποια και αν είναι η προέλευση του Cr(VI), δεν παύει το Cr(VI) να είναι καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο! Συνεπώς, η συζήτηση περί προέλευσης του Cr(VI) είναι ακαδημαϊκή! Και ως τόσο επικίνδυνη χημική ένωση, θα πρέπει να εφαρμόζουμε την Αρχή της Προφύλαξης (άρθρο 7, ΕΚ 178/2002) και να μειώνουμε στο ελάχιστο δυνατό την έκθεση ανθρώπων στο Cr(IV).

Συνεπώς, ας έχουμε υπόψη μας τα εξής:

  1. Τα βαρέα μέταλλα περνούν από το αρδευτικό νερό στα τρόφιμα και
  2. Η Αρχή της Προφύλαξης θα πρέπει να μας καθοδηγεί και όχι αν το Cr(VI) προέρχεται από τα πετρώματα ή όχι.


That's the article Βαρέα μέταλλα στην τροφική αλυσίδα: Πόσο (εξ-)ασθενεί η βιομηχανία τροφίμων;

That's it for the article Βαρέα μέταλλα στην τροφική αλυσίδα: Πόσο (εξ-)ασθενεί η βιομηχανία τροφίμων; this time, hopefully can be useful for all of you. okay, see you in another article post.

You are now reading the article Βαρέα μέταλλα στην τροφική αλυσίδα: Πόσο (εξ-)ασθενεί η βιομηχανία τροφίμων; with link address https://trensnviral.blogspot.com/2022/03/blog-post_10.html
Comment Policy: Please write your comments that match the topic of this page post. Comments containing links will not be displayed until they are approved.
Open Comments
Close Comment